Cryptosporidium - Κατανόηση Του Κρυμμένου Κινδύνου

Cryptosporidium

Κατανόηση του κρυμμένου κινδύνου για τις πισίνες και τα Spa Therapy

​Βρίσκονται σε προμήθειες νερού σε όλο τον κόσμο, τα κρούσματα Cryptosporidium γίνονται όλο και πιο συχνά, προκαλώντας σοβαρή ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα για ευάλωτες ομάδες, όπως οι νέοι και οι ηλικιωμένοι και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει οδηγήσει σε δαπανηρή και νομική δράση. Το πρόβλημα είναι, ενώ η απολύμανση με χλώριο καταστρέφει αποτελεσματικά άλλα παθογόνα – χρειάζεται λιγότερο από ένα λεπτό για την εξάλειψη του E. coli και περίπου 16 λεπτά για να σκοτωθεί ο ιός της ηπατίτιδας Α – το cryptosporidium είναι ουσιαστικά ανθεκτικό. Λόγω μιας παχιάς εξωτερικής μεμβράνης, χρειάζονται περισσότερες από 10 ημέρες για την καταστροφή του κρυπτοσποριδίου σε μια κανονική δεξαμενή (25 μοίρες με επίπεδα ελεύθερου χλωρίου 1ppm, pH 7,5 και χωρίς σταθεροποιητές χλωρίου) σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νόσων των ΗΠΑ.

Το Cryptosporidium διαδίδεται χρησιμοποιώντας τον ξενιστή του για να διαδώσει ωοκύστεις (αυγά) που στη συνέχεια μολύνουν άλλους. Αυτές οι ωοκύστες κολλάνε στα κύτταρα του εντερικού σωλήνα, όπου το παράσιτο αναπαράγεται. Στις πισίνες, το cryptosporidium εξαπλώνεται γενικά μέσω διάρροιας (ατυχήματα), τα οποία απελευθερώνουν εκατομμύρια κρυπτο-ωοκύστες σε ένα περιβάλλον πισίνας από ένα μόνο περιστατικό κοπράνων. Καθώς χρειάζονται μόνο 10 έως 30 ωοκύστες για να μολυνθούν, η απλή κακή υγιεινή, όπως η μη πλύση των χεριών μετά τη χρήση της τουαλέτας ή η αλλαγή μιας πάνας μπορεί εύκολα να προκαλέσει ξέσπασμα.

Ελαχιστοποίηση των Κινδύνων

​Ελαχιστοποίηση των κινδύνων.Το πιο σημαντικό βήμα που μπορεί να κάνει ο χειριστής αναψυχής για να αποφύγει το ξέσπασμα του Cryptosporidium είναι η εκπαίδευση. Ενημερώνοντας τους χρήστες για τους κινδύνους και τη δράση που μπορούν να κάνουν, όπως το ντους πριν από την είσοδο στην πισίνα, το πλύσιμο των χεριών τους μετά τη χρήση της τουαλέτας και την αποφυγή της χρήσης της πισίνας κατά τη διάρκεια και μετά από περιόδους ασθένειας, οι χειριστές μπορούν να μειώσουν σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εισαγωγής Cryptosporidium στο το περιβάλλον της πισίνας. Ωστόσο, καμία εκπαίδευση δεν θα προστατεύσει τους χρήστες από το ξέσπασμα όταν μολυνθεί το νερό της πισίνας.

Η Τεχνολογία της Yπεριώδους Aκτινοβολίας

Θεωρείται η καλύτερη τεχνολογία για την επίτευξη προστασίας, τα συστήματα απολύμανσης υπεριώδους ακτινοβολίας χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως ως αποτελεσματικό εμπόδιο για την προστασία έναντι όλων των γνωστών βακτηρίων, ιών και παθογόνων, συμπεριλαμβανομένων των δεκαεπτά ανθεκτικών σε χλώριο οργανισμών που απειλούν την ασφάλεια των χρηστών της πισίνας, όπως Cryptosporidium και Giardia.
Όταν εφαρμόζεται σωστά, το υπεριώδες φως σε μήκη κύματος 254 nm (γνωστό ως φως UVC) απορροφάται από το DNA και προκαλείται μόνιμη βλάβη. Μόλις εκτεθεί στο φως UVC, το DNA σταματά γρήγορα τις φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων, καθιστώντας τον οργανισμό μη βιώσιμο. Η αναπαραγωγή αποτρέπεται και ο οργανισμός πεθαίνει γρήγορα. Κανένα είδος δεν έχει δείξει την ικανότητα να γίνει ανθεκτικό στην υπεριώδη ακτινοβολία, σε αντίθεση με τα χημικά απολυμαντικά όπου ένας αυξανόμενος αριθμός οργανισμών έχει γίνει όλο και πιο ανεκτικός.

Μελέτη περίπτωσης Cryptosporidium – Νέα Υόρκη

Λόγω της ανθεκτικής φύσης του Cryptosporidium και της κλίμακας των προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν, η ανάγκη για αυξημένη προστασία αναγκάστηκε στην κορυφή της ατζέντας, όταν πάνω από 4000 προστάτες πολλαπλών υδρόβιων εγκαταστάσεων στη Νέα Υόρκη μολύνθηκαν σοβαρά με το Cryptosporidium.

Το ξέσπασμα εντοπίστηκε σε ένα χαρακτηριστικό splash pad σε ένα από τα κορυφαία υδάτινα πάρκα της Νέας Υόρκης, όπου οι παραδοσιακές μέθοδοι θεραπείας δεν είχαν παράσχει επαρκή προστασία.

​Τόσο μεγάλη ήταν η κλίμακα του προβλήματος, το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης αποφάσισε να επανεξετάσει ολόκληρη τη στρατηγική επεξεργασίας νερού. Ζητώντας από την εμπειρία τους στη βιομηχανία πόσιμου νερού να βρουν λύση σε αυτήν την αυξανόμενη απειλή, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος εστίας θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά με τη χρήση των «συστημάτων επεξεργασίας υπεριώδους ακτινοβολίας του νερού».

Cryptosporidium

Το τμήμα επικύρωσης των μελετών μας στον Καναδά έλαβε θέση.

Σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης επένδυσε σε μια σειρά από υπερσύγχρονα συστήματα θεραπείας UV για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Επιπρόσθετα, εξέτασε ορισμένα από τα συστήματα UV, αποκτώντας ρυθμιστική έγκριση για την αποτελεσματικότητά τους έναντι του Cryptosporidium και άλλων παθογόνων που μεταφέρονται στο νερό.
​​Τελικά, η συμπερίληψη συστημάτων επεξεργασίας υπεριώδους ακτινοβολίας είναι πλέον σταθερά ενσωματωμένη στη νομοθεσία για την ασφάλεια των υδάτων της Νέας Υόρκης για διάφορες εγκαταστάσεις αναψυχής. Μια απόφαση που ήδη ερευνάται και εγκρίνεται από εταιρείες μελλοντικής σκέψης στη βιομηχανία αναψυχής του Ηνωμένου Βασιλείου, επιθυμούν να αποφύγουν τις δαπανηρές επιπτώσεις που συνδέονται με ένα ξέσπασμα.

Λάβετε συμβουλές από ειδικούς σήμερα, για την επιλογή του καλύτερου συστήματος UV για την επιχείρησή σας.
Σίφνου 4 & Πιέτρη, Γλυκά Νερά Αττική ΤΚ 153 54​ | Τηλ. ​​210 3211277